6. Trektest

De trektest is een eenvoudige maar effectieve manier om de mate van haaruitval te beoordelen. Uw arts trekt zachtjes aan een kleine pluk haar om te zien hoeveel haren er gemakkelijk uitvallen. Deze test kan helpen bij het beoordelen van de ernst en het type haaruitval.

5. Hoofdhuidbiopsie

In sommige gevallen is een hoofdhuidbiopsie nodig. Dit houdt in dat een klein stukje huid van de hoofdhuid wordt verwijderd en onder een microscoop wordt onderzocht. Een biopsie kan helpen bij het identificeren van specifieke oorzaken van haaruitval, zoals inflammatoire aandoeningen of infecties.

4. Bloedonderzoek

Bloedonderzoek kan helpen om onderliggende medische aandoeningen op te sporen die haaruitval veroorzaken. Tests kunnen worden uitgevoerd om te controleren op schildklierfunctiestoornissen, ijzertekort, hormonale onevenwichtigheden en auto-immuunziekten. Deze informatie kan cruciaal zijn voor het bepalen van de juiste behandeling.

3. Trichoscopie

Bij trichoscopie gebruikt de arts een speciale dermatoscoop om de haarzakjes en de hoofdhuid nauwkeurig te onderzoeken. Deze methode helpt om subtiele tekenen van alopecia te identificeren die met het blote oog moeilijk te zien zijn. Voorbeelden hiervan zijn de miniaturisatie van de haarzakjes en specifieke patronen van haaruitval, wat een nauwkeurige diagnose mogelijk maakt.

2. Fysiek onderzoek

Een grondig fysiek onderzoek van uw hoofdhuid en haar is de volgende stap. Uw arts zal de patronen van haaruitval, de conditie van uw hoofdhuid en de aanwezigheid van eventuele ontstekingen of laesies beoordelen. Dit helpt bij het onderscheiden van verschillende typen alopecia en mogelijke onderliggende oorzaken.