Medische aandoeningen

Bepaalde medische aandoeningen kunnen ook haaruitval veroorzaken. Schildklieraandoeningen zoals hyperthyreoïdie en hypothyreoïdie, ijzertekort en bloedarmoede zijn bekende voorbeelden. Hoofdhuidaandoeningen zoals ringworm kunnen ook leiden tot haaruitval. Het identificeren en behandelen van de onderliggende medische aandoening is cruciaal voor het effectief aanpakken van haaruitval.

Stress en leefgewoonten

Ernstige fysieke of emotionele stress kan leiden tot een type haaruitval dat bekend staat als telogeen effluvium. Slechte voedingsgewoonten, extreme diëten en ruwe haarbehandelingen kunnen ook bijdragen aan de conditie van het haar. Een gezonde levensstijl met een gebalanceerd dieet en stressmanagement kan helpen haaruitval te verminderen.

Auto-immuunziekten

Bij auto-immuunziekten zoals alopecia areata valt het immuunsysteem de haarzakjes aan, wat leidt tot haaruitval. Andere auto-immuunziekten die haarverlies kunnen veroorzaken, zijn lupus en psoriasis. Het lichaam ziet de haarzakjes als vreemde indringers en vernietigt ze, wat resulteert in kaalheid.

Erfelijkheid

Genetische factoren spelen een grote rol bij alopecia, vooral bij vormen zoals alopecia androgenetica. Als haarverlies door alopecia in uw familie voorkomt, is de kans groter dat u er ook mee te maken krijgt . Deze erfelijkheid zorgt ervoor dat de haarzakjes gevoeliger zijn voor hormonen die haarverlies veroorzaken.